Ako sa správať v dobách prepadov trhu

Ako sa správať v dobách prepadov trhu

V poslednej dobe sa opäť veľa hovorí o tom, že by sa finančná kríza mohla vrátiť v plnej sile. Už sú potvrdené informácie o slabšom výkone ekonomiky a zdá sa, že v blízkej budúcnosti zlepšenie bohužiaľ nepríde. Kvôli zadlženosti a finančnej neistote niekoľkých štátov eurozóny sú finančné trhy nepokojné. Nechceme maľovať čerta na stenu, ale je dobré si uvedomiť, že aj zdanlivo nepodstatná udalosť môže teraz spôsobiť náhly a prudký pád trhov, aký sme zažili v roku 2008. Ak by taká situácia nastala, čo by sme mali robiť?

Nikto nedokáže s istotou povedať, ako sa trhy budú správať a je jasné, že drobní investori vývoj trhov ani ovplyvniť nemôžu. Ak by prepad trhov nastal, nič s tým neurobíme. Z dlhoročných pozorovaní však poznáme niekoľko pravidiel investovania, ktoré keď budeme dodržiavať, neprerobíme toľko a naopak by sme mohli v dlhšom časovom horizonte zarobiť. Základné pravidlo je pravidelné investovanie. Ak budeme pravidelne ukladať rovnakú sumu, budeme síce v dobách rastov nakupovať draho, zato v dobách pádov nakúpime lacnejšie. Vďaka tomuto postupu sa nám nákupné ceny spriemerujú. A rovnaký postup sa dá uplatniť pri predaji.

Keď trhy padajú, je spravidla výhodnejšie zachovať pozície. Keď predáme, zrealizujeme tým stratu. Hotovosť alebo peniaze na účte už potom pôvodné hodnoty dosiahnu ťažko. Ak nás však naša finančná situácia núti k predaju cenných papierov, výhodnejšie býva predávať postupne. Ďalšie tipy, ako dobre ochraňovať svoje peniaze, získate ak využijete kontakty na týchto stránkach.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Raz do mesiaca tipy a rady e-mailom zadarmo

spracovaním osobných údajov