Čo robiť, ak vám sused spôsobil škodu na vašom pozemku?

Čo robiť, ak vám sused spôsobil škodu na vašom pozemku?

Vzťahy so susedmi bývajú často náročné, no udržať si dobrý vzťah je skutočne nad zlato. Môže sa však stať, že sused vám či už úmyselne alebo neúmyselne poškodí pozemok alebo majetok. Najčastejšie dochádza k poškodeniu plotov, múrov či stromov a väčšinou sa to stáva buď činnosťou alebo nečinnosťou suseda. Príčinou môže byť napríklad rozpad múru, pád strešnej krytiny, zlomený strom alebo zosuv pôdy a podobne.

Podľa všeobecne platnej klauzuly, by sa mal vlastník veci zdržať všetkého, čím by nadmieru obťažoval alebo sťažoval výkon práv iného, no táto miera je posudzovaná individuálne pri každom jednom prípade. Ak vás sused obťažuje v neprimeranej miere, prípadne naopak jeho nečinnosťou dochádza na vašom majetku alebo pozemku ku škodám, je potrebné riešiť tento problém. Pri posudzovaní rozhoduje miesto, čas, pomery a taktiež umiestnenie nehnuteľnosti, ktorá je posudzovaná a medzi konaním alebo nekonaním suseda a vzniknutou škodou musí byť príčinná súvislosť. Ak má napríklad sused strechu v dezolátnom stave nestará sa o ňu a padajúce škridle vám poškodia napríklad dlažbu na chodníku, je to prípad, ktorý by sa mal posudzovať ako škoda.

Medzi jednu zo základných povinností vlastníka nehnuteľnosti je prevencia pred vznikom škody. To znamená, že vlastník by mal zabezpečiť také opatrenia na svojej nehnuteľnosti, aby nevznikla škoda na majetku či zdraví suseda a ani ho nič neohrozilo pri úprave jeho pozemku alebo stavby.

Dobrou voľbou je poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré môže pomôcť pri riešení škodových situácií a najmä pomáha s nákladmi na náhradu škody. Ak nastane situácia, že napríklad nechcene vytopíte suseda, poistenie škôd vyplývajúcich z vlastníctva nehnuteľnosti padne vhod. Dôležité je však správne nastaviť poistenie podľa toho, čo potrebujete pokryť. Pomôcť vám môže finančný expert.

Pokiaľ hrozí, že škoda nastane, je vhodné spraviť všetko preto, aby bolo škodovej udalosti zabránené. Ak sa však škodu nepodarí odvrátiť, prípadne ak sused neberie na ohľad vážne ohrozenie, prípadne zľahčuje situáciu, je možné riešiť tento problém aj súdnou cestou. Tu však treba dbať na to, aby bola hrozba skutočne preukázaná a súd nariadil opatrenia na odvrátenie hrozby.

Za škodu zodpovedá ten, ktorý ju spôsobil a škoda sa v niektorých prípadoch môže posudzovať ako priestupok či dokonca môže byť naplnená skutková podstata trestného činu poškodzovania cudzej veci. Závisí však od konkrétnych prípadov, ktoré sú posudzované.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Raz do mesiaca tipy a rady e-mailom zadarmo

spracovaním osobných údajov