Končí vám fixácia hypotéky? Tieto tipy vám môžu pomôcť ušetriť

Končí vám fixácia hypotéky? Tieto tipy vám môžu pomôcť ušetriť

Hypotekárny úver má určitú dobu fixácie, kedy máte fixovanú výšku úrokovej sadzby na určitú dobu. Ak ste si hypotéku brali v roku 2014, úrokové sadzby v tej dobe boli výrazne odlišné od súčasných. Po desiatich rokoch tak prichádza čas na zmenu a s koncom fixačného obdobia aj nové možnosti, no v neposlednom rade výrazne vyššie úrokové sadzby. Aké možnosti sa v súčasnosti naskytujú pre riešenie tejto situácie? Banka, v ktorej máte aktuálne hypotekárny úver má povinnosť oboznámiť vás o zmene úrokovej sazdby, pričom počas tejto doby máte čas na rozhodnutie sa, čo ďalej.

Ako prvá možnosť je zostať v súčasnej banke aj s úverom, ktorý bude mať vyššiu úrokovú sadzbu, no v tomto prípade je možné získať príspevok od štátu. Banka vám v prípade, že zostávate, ponúkne novú dobu fixácie. Zostať však v súčasnej banke nemusí byť v mnohých prípadoch najvýhodnejším riešením, v závislosti od úrokovej sadzby, ktorú ponúka, nakoľko môžete v konečnom dôsledku zaplatiť na úrokoch o tisíce eur viac, ako v inej banke. 

Ďalšou z možností je teda refinancovanie hypotekárneho úveru. Ideálne je, poradiť sa s odborníkom na financie, ktorý má o podmienkach a úrokoch jednotlivých bánk lepší prehľad a vie doporučiť najvhodnejšie riešenie. V inej banke totiž môžete získať lepšiu úrokovú sadzbu, na čom v konečnom dôsledku dokážete ušetriť tisícky eur. Pri refinancovaní hypotéky sa nová úroková sadzba vzťahuje na zostávajúcu sumu hypotéky, z ktorej sa vypočíta nová mesačná splátka. Keď sa rozhodnete pre refinancovanie, treba počítať s tým, že nová banka si bude overovať vašu schopnosť splácania hypotéky a budete tak musieť preukázať dostatočnú výšku príjmu.

Ak však máte peňazí nazvyš, poslednou možnosťou, ktorá zostáva, je predčasné splatenie hypotéky. Môžete buď požiadať o zaplatenie mimoriadnej splátky, čo vám pomôže znížiť istinu no toto riešenie nemusí byť najšťastnejšie. Síce si znížite mesačnú splátku, no ak máte vyšší obnos financií, efektívnejšie je ich investovať. Možnosťou je aj to, že zaplatíte rovno celú zostávajúcu čiastku. V tomto prípade je však potrebné oboznámiť sa s výškou poplatkov za predčasné splatenie, ktoré bývajú v mnohých prípadoch veľmi vysoké a v konečnom dôsledku sa predčasné splatenie nemusí vôbec vyplatiť, dôležité je teda poznať podmienky. Výhodou je pocit, že ste bez dlhov a odpadne vám povinnosť pravidelných mesačných splátok, ktoré môžete následne investovať. Ušetriť môžete na úrokoch, ktoré sú v súčasnej dobe vysoké a v konečnom dôsledku počas splácania v priebehu rokov môžu byť tieto úspory naozaj výrazné.

Ak vás čaká rozhodovanie pre koniec fixačného obdobia, najlepšou voľbou je poradiť sa s odborníkom na financie, ktorý dokáže nájsť najvhodnejšie riešenie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Raz do mesiaca tipy a rady e-mailom zadarmo

spracovaním osobných údajov