Pozor na nepovolené prečerpanie. Môže vás vyjsť draho

Pozor na nepovolené prečerpanie. Môže vás vyjsť draho

Mať možnosť ísť na svojom bežnom účte do mínusu je celkom lákavé. Mnohým Slovákom to pomáha riešiť občasný nedostatok finančných prostriedkov. Pokiaľ sa hýbete do limitu stanoveného bankou, je všetko v poriadku (až na tie úroky, ktoré za to platíte). Ak sa vám však stane to, že prečerpáte tento limit, dostanete sa do nepovoleného prečerpania a to vás môže vyjsť skutočne draho.

 

Na prvý pohľad sa to môže zdať nelogické, veď keď raz máte stanovený limit bankou, tak vás viac do mínusu pustiť nemôže. Tak je to vo väčšine prípadov, ale pokiaľ ide o bankové poplatky alebo o úroky z povoleného prečerpania, tak tie si banka stiahne aj keď na účte nemáte žiadne peniaze a to je ten najjednoduchší spôsob, ako sa dostať do nepovoleného prečerpania.

 

Väčšinou sa do nepovoleného prečerpania dostanete len pár eur, ale za to poplatky a pokuty môžu byť vyššie. Mnoho bánk si pri klientovom prechode do nepovoleného prečerpania účtuje horibilné úroky, ktoré sa hýbu aj viac ako 25 %. Okrem toho pokiaľ do pár dní nepovolené prečerpanie nevyrovnáte, tak spolu s upomienkou vám banka zúčtuje ďalší poplatok za jej odoslanie. Poplatky za odoslanie upomienky sa bežne hýbu vo výške 10 až 15 €.

 

Je veľká škoda platiť takéto sankcie, pokiaľ sa do nepovoleného prečerpania dostanete len o pár eur. Preto je lepšie si ustriehnuť, aby ste na konci mesiaca mali na účte toľko peňazí, ktoré postačia na zúčtovanie bankových poplatkov a úrokov za povolené prečerpanie. Vôbec najlepšie je nevyužívať povolené prečerpanie, lebo je to jedna z tých drahších foriem úveru, kde platíte bežne až 15 percentné úroky.

 

Pokiaľ pravidelne využívate povolené prečerpanie a chcete to zmeniť a neplatiť zbytočne úroky, tak pravdepodobne potrebujete finančný plán. Preto neváhajte využiť kontaktu na tomto webe.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Raz do mesiaca tipy a rady e-mailom zadarmo

spracovaním osobných údajov