Triky s platobnou kartou: Nedajte sa!

Triky s platobnou kartou: Nedajte sa!

Naletieť na bankové triky nie je nič zložitého. Už sme si zvykli na to, že v našej malej zemi máme jedny z najvyšších bankových poplatkov v Európe. Ale oklamať nás môže aj banka pri ceste do zahraničia. A jeden z fígľov, ako to môže urobiť, nájdete v tomto článku.

 

Svoj zážitok s platením kartou na poľskej benzínke nedávno rozprával jeden turista, ktorý sa na vlastnej koži presvedčil, že poplatkové triky nie sú výhradnou doménou slovenských bánk. „prajete si platiť v zlotých alebo v eurách?“ Prekvapivá otázka, ktorú počul turista pri platení kartou, ho samozrejme viedla k dotazu, aký je medzi tým rozdiel. „Rozdiel tam nie je žiadny, len uvidíte účtovanú čiastku v eurách.“ Ale nie je to tak. Výberom z karty v eurách totiž zaplatil viac, než keby platil v zlotých. A prečo sa teda na to pri platbe kartou pýtajú? Dôvod je jednoduchý. Oklamať vás! 

 

Možnosť platiť svojou domovskou menou ponúka služba s názvom Dynamic Currency Conversion (DCC). Slovensky to znamená niečo ako Dynamická konverzia meny. A v čom spočíva lotrovina tejto služby? Keď sa rozhodnete platiť miestnou menou, poznáte cenu len v tej cudzej mene, v tomto prípade v zlotých. Keď sa rozhodnete využiť služby DCC a zaplatiť v domácej mene, tak vidíte síce eurovú čiastku, ktorá vám odíde z účtu, ale je vykúpená horším kurzom. Je to dané tým, že kurz určuje banka obchodníka, u ktorého bola platba prevedená. To, že zaplatíte viac, robí radosť jednak banke, ale jednak aj obchodníkovi samotnému. Banky totiž motivujú obchodníkov k tomu, aby službu DCC ponúkali tým, že sa s nimi o kurzový rozdiel podelia.

 

Keď zaplatíte v zlotých, vaša banka pošle obchodníkovi sumu v zlotých a eurá z vášho účtu premení kurzom, o ktorom rozhoduje kartová asociácia a vaša banka. Keď ale využijete platbu v eurách, vstupuje do určovania kurzu banka obchodníka. A tento kurz je takmer vždy horší.  

 

Spočítané a podčiarknuté to znamená, že keď vám bude niekto v zahraničí ponúkať, aby platba bola prevedená v eurách, s vďakou to odmietnite. Rozdiel síce nie je veľmi veľký, spravidla ide o jednotky percent, ale prečo sa nechať klamať, keď to nie je nutné?

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Raz do mesiaca tipy a rady e-mailom zadarmo

spracovaním osobných údajov