Malé písmená v poistnej zmluve môžu spôsobiť veľké problémy

Malé písmená v poistnej zmluve môžu spôsobiť veľké problémy

Ľudia pri podpisovaní poistných zmlúv často nevenujú veľa času čítaniu malých písmen v zmluve. Práve malé písmená môžu spôsobiť veľké problémy, najmä pokiaľ podpisujete zmluvu s človekom, ktorého morálne zásady nepoznáte. Práve malé písmenka v poistnej zmluve rozhodujú o tom, či vám poisťovňa vyplatí alebo nevyplatí peniaze, keď sa stane niečo neočakávané.

 

Funguje alebo nefunguje vaša poistka?

Keď si kúpite televízor, tak hneď ako prídete domov, ho zapojíte do zásuvky na elektriku a okamžite zistíte, či váš nový televízor funguje alebo nefunguje. Pri poistení je to trocha komplikovanejšie.

 

Keď si kúpite poistku alebo inak povedané podpíšete poistnú zmluvu, tak to, či vaša poistka funguje alebo nefunguje sa väčšinou dozviete až po niekoľkých rokoch, keď nastane poistná udalosť.  Vtedy zistíte, či vám poisťovňa vyplatí alebo nevyplatí dostatok peňazí, ktoré potrebujete na odstránenie škody.

 

Rozdiel medzi dobrým a zlým poistením býva často ukrytý práve v tých drobných písmenách v zmluve, ktoré väčšina ľudí nečíta. Je úplne prirodzené, že ľudia nečítajú niekoľkostranové poistné podmienky, lebo by to zabralo veľa času, ktorý dnes nemá asi nikto na zvyš. Avšak prečítanie a porozumenie poistným podmienkam vám môže pomôcť predísť budúcim nepríjemnostiam.

 

Čo by ste si mali vždy prečítať pri podpise zmluvy

Pokiaľ uzatvárate poistnú zmluvu a nemáte dostatok času na prečítanie celých poistných podmienok, tak minimálne by ste si mali prečítať tieto tri pasáže v poistnej zmluve:

 

1.      Za akých podmienok vám poisťovňa vyplatí peniaze. V praxi to znamená, na čo sa poistenie vzťahuje a aká situácia musí nastať, aby poisťovňa mala povinnosť vám vyplatiť peniaze. Informácie o týchto podmienkach väčšinou v poistných zmluvách nájdete pod pojmom rozsah poistenia, predmet poistenia, poistná udalosť a poistné plnenie.

 

2.      Za akých podmienok vám poisťovňa nevyplatí peniaze. Poistné podmienky zväčša obsahujú aj časti, v ktorých sa hovorí, v akých situáciách vám poisťovňa nevyplatí peniaze. Popisy týchto situácií väčšinou nájdete v poistných zmluvách pod pojmom výluky poistenia a obmedzenie plnenia.

 

3.      Koľko peňazí vám má poisťovňa vyplatiť v prípade poistnej udalosti. Veľkú časť z týchto údajov ste si stanovili sami pri podpise zmluvy (alebo na odporúčanie finančného poradcu). Taktiež sa k tomu sťahujú aj malé písmenka v poistných podmienkach, ktoré nájdete najčastejšie pod názvami: obmedzenie plnenia, limity poistenia, prípadne poistné plnenie.

 

Samozrejme poistná zmluva obsahuje i ďalšie dôležité veci, ktoré stoja za prečítanie. Ale tieto tri veci by ste si mali prečítať vždy. Pokiaľ ste tak neurobili pri uzatváraní zmlúv, ktoré už máte, tak to urobte dnes, aby sa vám nestalo, že platíte za niečo, čo vám nepomôže alebo nepomôže dostatočne.

 

 

Ak sa vám do toho nechce alebo nerozumiete „reči drobných písmen“ a chcete mať istotu, že vaše zmluvy budú skutočne fungovať, tak neváhajte využiť kontaktu na tomto webe.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Raz do mesiaca tipy a rady e-mailom zadarmo

spracovaním osobných údajov