V septembri čaká Slovákov zvyšovanie platov. Koho sa týka?

V septembri čaká Slovákov zvyšovanie platov. Koho sa týka?

Tento rok si mnohí z nás o čosi prilepšia k mesačnej mzde. Nejde však o prvé zvyšovanie platov, to prišlo už 1. januára 2023 a výška mzdy narástla o 7%, pričom platy sa zvyšovali štátnym zamestnancom a zamestnancom vo verejnom sektore. Počas prvého kola zvyšovania mesačnej mzdy si prilepšili aj pedagogickí a odborní pracovníci, ktorým sa mzda zvýšila až o 10%. Už v septembri si však o čosi prilepšia znovu.

Z dlhodobého hľadiska bolo potrebné zvyšovanie platov verejných zamestnancov najmä z dôvodu rastúcej inflácie, pričom toto zvyšovanie je plánom vlády na kompenzáciu vysokých spotrebiteľských cien. V priebehu najbližších dvoch rokov je cieľom zvýšenie o viac než 21%, čo by malo pokryť náklady vyplývajúce z rastúcej inflácie.

V septembri prichádza ďalšia vlna zvyšovania platov, pričom zamestnanci vo verejnom sektore si prilepšia podľa všetkého o 10% a pedagogickí a odborní zamestnanci by si mali prilepšiť až o 12%. Keďže mzdy pedagogických pracovníkov boli dlhodobo poddimenzované, ich zvýšenie je o čosi výraznejšie ako zvyšovanie platov ostatných skupín. Okrem iného je cieľom zvyšovania aj zatraktívnenie pozícií v školstve, o ktoré dlhodobo upadá záujem práve kvôli nízkym mzdám. Vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí pracujú v školstve a žijú v mestách s vyššími nákladmi na život majú častokrát viac zamestnaní, aby v danej lokalite dokázali zaplatiť náklady na život. Zvýšením platov by sa mal tento problém čiastočne vyriešiť.

V roku 2023 sa však dvíhali aj platy zdravotníckych zamestnancov, ktorí si zvyšovanie vynútili hromadnými výpoveďami. Napokon štát vyčlenil na zvyšovanie miezd zdravotníkov až 232 miliónov eur.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov

Raz do mesiaca tipy a rady e-mailom zadarmo

spracovaním osobných údajov